Metody stanovení a predikce trvanlivosti potravinářských výrobků

Autoři

  • Iveta Šístková Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika https://orcid.org/0000-0001-9025-5100
  • Helena Čížková Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika https://orcid.org/0000-0001-9666-7261

DOI:

https://doi.org/10.54779/chl20240211

Klíčová slova:

testy trvanlivosti, mikrobiologická bezpečnost, nežádoucí změny potravin, konzervace potravin, skladování

Abstrakt

The length of shelf life can be determined using storage tests that evaluate the physical, chemical, enzymatic, and microbiological stability of the food. The design of the tests as well as the interpretation of the results require microbiological and technical knowledge and skills. Fresh foods can become microbiologically risky before they noticeably spoil. These products will require additional studies such as predictive microbiological models or challenge tests in addition to direct ones. Deterioration of shelf-stable or frozen foods at the end of their shelf life affects quality and consumer acceptance without impacting health and safety. In such a case, accelerated shelf-life testing is recommended, and the Arrhenius model is commonly used to determine the relationship between chemical reaction rate and temperature change.

chla.jpg

Trvanlivost výrobku lze určit pomocí skladovacích zkoušek, které zhodnotí fyzikální, chemickou, enzymatickou a mikrobiologickou stabilitu potraviny. Návrh testů i interpretace výsledků vyžaduje mikrobiologické a technické poznatky a dovednosti. V čerstvých potravinách se mohou pomnožit patogenní bakterie dříve, než se znatelně zkazí. Takové výrobky budou vedle přímých testů vyžadovat další studie, jako jsou prediktivní mikrobiologické modely nebo expoziční testy. Znehodnocení trvanlivých nebo zmrazených potravin na konci doby trvanlivosti ovlivňuje kvalitu a přijetí spotřebiteli, aniž by to mělo dopad na zdraví a bezpečnost. V takovém případě jsou doporučeny zrychlené skladovací testy a běžně se používá Arrheniův model k určení vztahu mezi rychlostí chemické reakce a změnou teploty.

Stahování

Publikováno

15.04.2024

Jak citovat

Šístková, I., & Čížková, H. (2024). Metody stanovení a predikce trvanlivosti potravinářských výrobků. Chemické Listy, 118(4), 211–219. https://doi.org/10.54779/chl20240211

Číslo

Sekce

Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)